De omgeving van

In WaterReijk Weerribben Wieden, ligt het dorpje Giethoorn. Het karakteristieke dorpsbeeld van Giethoorn wordt bepaald door de vele grachten, de typische hoge bruggetjes en de rietgedekte boerderijen. Giethoorn heeft van alles te bieden aan jong en oud.
Er is volop stilte en natuur, maar ook veel watersportplezier. Er zijn per boot, maar ook te voet of per fiets nog unieke plekjes te ontdekken. Geniet van Giethoorn en maak een onvergetelijke ontdekkingsreis.
Geschiedenis: Van Geytenhoren tot Giethoorn

De eerste bewoners van deze streek vestigden zich hier omstreeks 1200 en begonnen met het ontginnen van de woeste gronden. Zij vonden hierbij grote aantallen horens van de wilde geiten, die tijdens de St. Elizabethsvloed in 1170 waren omgekomen.
Zij noemden hun nederzetting Geytenhoren, dat later verbasterde tot Geythorn en Giethoorn. In het gebied rondom Giethoorn (de Wieden) lieten de verveners te smalle stroken land over, om zoveel mogelijk turf te winnen.
In twee grote overstromingen (1776 en 1825) werden deze kwetsbare legakkers weggespoeld en zo ontstonden de plassen en meren rondom Giethoorn.
Om de turf te vervoeren groef men sloten en vaarten die onder anderen zorgden voor het karakteristieke dorpsbeeld van Giethoorn.
 
Punteren, fluistervaren, kanoën, rondvaren
 
Karakteristiek voor Giethoorn is de Gieterse (zeil)punter. In de grachten wordt de zogenaamde punterboom gebruikt om de boot voort te duwen.
Op de meren en plassen kunnen de mast en het zeil worden opgezet om te punterzeilen. In Giethoorn zijn nog twee werven waar de originele punters worden gebouwd.
Ook de fluisterboot is kenmerkend voor Giethoorn geworden: een open bootje met een eenvoudig te bedienen milieuvriendelijke elektromotor. Wordt u liever rondgevaren? In Giethoorn varen diverse (overdekte) rondvaartboten.
Ook per kano is Giethoorn een uitstekend startpunt door de omgeving.
U ziet: er is genoeg te doen en te beleven in Giethoorn!
 
Bezienswaardigheden zijn: De Oude Aarde met zijn schitterende kristallen en sierstenen, Pottenbakkerij Rhoda met haar Gieters blauw, Schelpengalerie Gloria Maris en het Olde Maat Uus ( een origineel ingerichte boerderij uit ca. 1800).

Evenementen

In juli en augustus zijn er bekende muziekfestivals:
Rock Around, Slag op het Wiede, Wiedepop en Blues.
Op de eerste en laatste zaterdag in augustus kunt u in Dwarsgracht en Giethoorn genieten van de verlichte Gondelvaarten. In de winter is Giethoorn en omgeving èènvan Nederlands mooiste schaatsgebieden.


 

Foto's